Hanya Ada Satu Bukti Dalam Mimpi

Posted on

Ingatlah bahawa hidup bergantung pada 3 perkara iaitu tindakan, komitmen dan prinsip. Jika kita mampu melakukan tiga perkara ini, jelas sekali impian yang telah kita ukir indah selama ini mampu membuatkan kita tersenyum.

Walaupun orang selalu mencemuh kerana menganggap mimpi seperti dongeng sekejap, kita tidak perlu berkecil hati kerana orang lain hanya akan melihat hasilnya tanpa melihat prosesnya.

Mereka Kata Impian Saya Terlalu Besar

Ya memang impian saya mungkin sangat besar, tetapi saya sentiasa mengkaji kata-kata yang sentiasa membuat hidup saya lebih bersemangat dalam mengejar harapan.

“Bermimpilah setinggi langit dan jika kamu jatuh maka mungkin kamu akan jatuh ke tebing yang tinggi bukan ke dalam jurang yang dalam.”

Nah, jika seseorang selalu mengatakan semua impian anda yang mereka fikir terlalu besar maka jangan takut untuk teruskan kerana sebenarnya pemikiran orang terlalu kecil.

Baca juga: Petua untuk Mengekalkan Hubungan Yang Baik Walaupun Anda LDR

Impian bukan tentang seberapa tinggi atau seberapa besar, tetapi tentang seberapa keras anda ingin mencapainya

Jangan takut untuk bermimpi jika komitmen hidup anda jelas, jadikan semua ejekan sebagai cambuk untuk terus berjalan di jalan yang selalu membuat anda ragu.

Percayalah bahwa Allah selalu melihat usaha hambanya dengan hati yang ikhlas karena dalam firman Allah dalam surat Ar-ra’ad ayat 11.

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.”

Oleh itu kita memperkasakan diri dalam apa jua keadaan dan keadaan dan jangan putus asa kerana Allah benci orang yang putus asa.

Jangan pernah berputus asa dalam menghadapi kesusahan, kerana setiap titisan hujan yang jernih datang dari awan yang gelap

Sentiasa berfikiran positif dalam menjalani kehidupan, semua jalan yang Allah berikan kepada hambaNya pasti ada hikmah yang luar biasa.

Dan kita perlu sedar bahawa merungut adalah perkara yang paling bodoh untuk kita lakukan kerana mengeluh tidak dapat mengurangkan masalah yang kita hadapi.

Maka fikirkanlah untuk terus mencari titik persamaan dari masalah-masalah ini dengan berusaha kepada khaliq, kerana Allah memberi ujian dengan tahap setiap kita.

Kegagalan adalah perkara di kemudian hari.Paling penting kita berani mencuba dan mencuba, kerana orang yang berjaya adalah orang yang dapat melihat dengan jelas sasaran dan impian mereka.

Jangan sesekali beralasan tentang kejayaan dalam versi mereka kerana kita dituntut untuk sentiasa yakin dalam menguruskan kehidupan kita selangkah demi selangkah tanpa perlu mengukur dalam kehidupan orang lain.

walaupun kegagalan sering tersenyum pahit menyapa kita, kita harus sentiasa percaya bahawa Allah itu maha adil dan maha melihat, tetap percaya suatu hari nanti impian yang kita tanam akan membuahkan hasil, jadi jangan takut untuk teruskan.

Buktikan Kepada Mereka Yang Anda Boleh!

Masa tidak menyebelahi sesiapa tetapi masa boleh menjadi kawan seseorang yang melayannya dengan baik.

Oleh itu, teruskan mengejar impian anda sehingga bunyi cemuhan atau cemuhan bertukar menjadi tepukan dan pujian, tunjukkan kepada mereka bahawa langkah anda untuk berjaya adalah tidak lain daripada ketidakpercayaan mereka terhadap anda.

 

Related posts of "Hanya Ada Satu Bukti Dalam Mimpi"

Petua untuk Mencerdaskan Hati Anda Supaya Anda Boleh Keluar daripada Hubungan Romantik Tetapi Tidak Sihat

Semua pasangan mahu bahagia dan sentiasa kelihatan romantik, tetapi tidak semua hubungan yang kelihatan romantik itu boleh. Kadang-kadang hubungan itu tidak sihat. Walaupun setiap perhubungan perlu melalui pelbagai masalah, namun ia harus dihadapi bersama. Tapi kalau rasa tak sihat, mungkin lebih baik tamatkan sahaja. Ini adalah cara untuk menguatkan hati anda supaya anda boleh keluar...

Berdiam Diri Antara Satu Sama Lain Apabila Ada Masalah Dalam Perhubungan Lebih Bahaya Daripada Curang

Berlaku perang dingin, rasa mencucuk-cucuk, sebab walaupun sebumbung, walaupun sekatil, tapi tak nak bertegur sapa. Ternyata jika dibiarkan, ia akan lebih bahaya daripada kekafiran. Lama kelamaan hubungan akan semakin jauh, mungkin mereka tidak akan mengambil berat antara satu sama lain. Berdiam diri apabila ada masalah sebenarnya boleh melebihi perselingkuhan, ini termasuk: 1. Masalah Tidak Akan...

Petua untuk Membebaskan Diri Anda daripada Dendam

Perasaan dendam biasanya disebabkan oleh rasa sakit hati yang terpendam yang bertukar menjadi benci. Walaupun kadangkala tidak kelihatan tetapi jika dibiarkan ia akan menjadi penyakit hati dan memberi kesan buruk kepada badan. Jadi tiada cara lain untuk menghilangkan rasa dendam dengan memaafkan dan melepaskan agar hidup kita tidak terbelenggu dalam kehidupan. Inilah cara untuk membebaskan...

Petua untuk Mengekalkan Hubungan Yang Baik Walaupun Anda LDR

LDR atau hubungan jarak jauh dianggap sukar untuk bertahan dan berkekalan. Malah, bagi mereka yang benar-benar mementingkan komitmen dan memahami cara menjalani hubungan jarak jauh, nampaknya tiada masalah. Ramai antara mereka tetap setia walaupun berjauhan. Ternyata ada beberapa petua yang boleh anda lakukan agar hubungan anda berkekalan walaupun berjauhan. 1. Jangan berfikiran negatif dan jangan...