Kalau Suami Berani Main Tangan, Lebih Baik Pergi

Posted on

Bukan senang untuk menjalinkan hubungan, apatah lagi perkahwinan. Perkahwinan adalah ibadah yang paling lama dan penuh cabaran. Jika anda tidak dapat mengekalkan dan mengharungi pelbagai masalah dengan betul, anda akhirnya akan memilih untuk berpisah.

Sebagai seorang wanita, dia selalu dianggap lemah dan tidak berdaya, mungkin itu yang menyebabkan seorang suami menjadi ringan tulang dan berani memukul isteri.

Walaupun isteri adalah anugerah yang mesti dijaga dan disyukuri, sama sekali tidak boleh mendapat perlakuan kasar daripada suaminya.

Lebih-lebih lagi jika isteri tidak melanggar syariat agama dan tidak mencemarkan nama baik suami.

1. Bertahan hidup dengan suami yang melakukan keganasan adalah tidak baik untuk kesihatan

Mentaliti wanita menjadi taruhan apabila dia berkahwin dengan lelaki yang tidak baik dan suka pukul. Sekuat mana pun anda, seorang wanita tidak akan pernah cukup kuat untuk menghadapinya.

Ia bukan sahaja memberi kesan kepada isterinya, tetapi juga anak-anaknya.

2. Jika perkahwinan tidak sihat, lebih baik ditinggalkan

Salah satu matlamat perkahwinan adalah untuk mendapatkan ketenangan hati dan jiwa. Jika apa yang anda rasa adalah kesedihan, tekanan dalaman kepada kemurungan. Jadi lebih baik bercerai, kerana lelaki yang faham Agama dan tanggungjawab tidak akan sekali-kali menjadikan isterinya mangsa emosinya.

Lebih baik meninggalkan, walaupun perceraian itu tidak diredhai Allah SWT, tetapi jika keadaan itu hanya menyiksa fikiran maka perceraian juga tidak dilarang.

Lakukan 4 perkara ini untuk berdamai dan berbaik dengan abang ipar

Perkahwinan bukan sahaja dengan pasangan anda tetapi juga dengan keluarganya. Kadang-kadang ketakutan itu timbul, kerana ramai di antara mereka mempunyai rumah tangga yang buruk kerana tidak mempunyai hubungan yang baik dengan mertua atau mertua.

Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membina hubungan yang baik dengan abang ipar anda.

1. Jangan Fikir Adik Ipar

Abang ipar awak pun abang awak, jadi awak tak akan kaku dan kekok, anggap aje abang ipar macam abang sendiri.

Bina ikatan yang baik, hormati dia dan sayangi dia.

2. Peramah

Berkawan dengan dia, kadang-kadang pergi shopping sama-sama, kena mesra dengan dia

3. Beri Sokongan

Adik ipar awak mesti ada suka, jadi awak pun patut sokong dia. Anda juga perlu menyumbang supaya kakak ipar anda lebih menyayangi anda.

4. Tunjukkan Yang Anda Prihatin

Tunjukkan yang anda sayangkan dia, jaga dia ketika dia sakit dan belikan dia hadiah untuk hari lahirnya.

Petua untuk menyalurkan tenaga negatif dan melepaskan emosi tanpa menyakiti sesiapa

Kadang-kadang perasaan jengkel, benci, marah dan emosi yang memuncak tidak dapat dibendung begitu sahaja.

Semua orang akan berasa jengkel, tetapi jika dibiarkan dan terlalu emosi, anda akan menjadi marah dan sombong.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan supaya emosi dan tenaga negatif dapat disalurkan dengan cara yang baik dan positif.

1. Minum Air Sejuk

Kemarahan sebenarnya boleh reda jika dicurahkan dengan air terutamanya air sejuk. Cuba duduk sebentar sambil minum air sejuk supaya kemarahan anda dapat reda.

2. Cuba Kawal Nafas Anda

Meditasi atau yoga dipercayai dapat melepaskan kemarahan dan tekanan.

3. Rehat

Selalunya tidur boleh merehatkan badan dan minda serta emosi negatif. Kerana anda akan lebih lega dan santai apabila anda bangun.

4. bolong

Salah satu cara untuk meluahkan kesedihan adalah dengan melepaskan. Sebab semua uneg-uneg awak sampaikan dan akhirnya awak akan rasa lega.

5. Tulis

Biarkan emosi anda reda cuba curahkan semua emosi dan kesedihan anda di atas kertas. Dan ini sebenarnya lebih baik daripada melepaskan kepada orang yang anda tidak boleh percayai.

6. Sukan

Lakukan sukan yang anda suka, terutamanya jika ia boleh menguras tenaga anda. Kerana senaman akan menghasilkan lebih banyak endorfin, jadi anda akan lebih santai dan gembira.

7. Berdoa

Dengan berdoa emosi negatif akan bertukar menjadi positif, kerana anda akan berserah dan menangis kepada Tuhan agar hati dan fikiran anda lebih tenang.

4 Tips Menjadi Orang Yang Baik Mempunyai Ramai Kawan Dan Disukai Semua Orang

Semakin meningkat usia, persahabatan semakin berkurangan. Bukan kerana bermusuhan, tetapi kerana mereka sudah sibuk dengan aktiviti masing-masing.

Sedangkan mempunyai ramai kawan baik akan mengurangkan kesedihan dan tidak mudah tertekan. Ada beberapa tips untuk jadi orang yang baik supaya ramai yang suka dan ada kawan.

1. Jadilah Pendengar yang Baik

Jika anda ingin mempunyai kawan yang baik, anda perlu menjadi pendengar yang baik.

Tidak mengganggu, berempati dan sentiasa bersedia untuk menjadi tempat melepaskan diri.

2. Mengambil Masa

Mengambil masa tidak bermakna anda perlu berjumpa sepanjang masa. Walaupun anda sibuk, anda sentiasa meluangkan masa walaupun hanya sembang atau panggilan telefon.

3. Jujur dan Terbuka

Anda perlu menjadi seorang yang jujur, supaya sesiapa yang berkawan dengan anda akan berasa selesa.

4. Kenali Diri Anda

Semakin anda mengenali diri anda, semakin anda akan dihargai, anda cuba untuk tidak menyakiti rakan anda, rakan anda akan selesa di sekeliling anda.

4 Tanda Pasangan Anda Telah Mengganggu Anda Secara Emosi

Kebanyakan pendera emosi sentiasa berkarisma dan menawan. Tetapi apabila mereka menjalin hubungan, sebenarnya mereka hanya memanipulasi pasangan mereka.

Dia kelihatan sempurna tetapi sebenarnya mereka hanya mahu anda tertarik secara fizikal. Untuk mengelakkan penderaan emosi, anda perlu dapat mengenal pasti tanda-tandanya.

1. Suka mengugut

Pasangan yang suka mengancam akhirnya akan membuatkan anda tertekan dan tidak selesa dalam perhubungan.

Walaupun ia berlebihan, ia boleh menjadi ganas secara fizikal jika anda tidak mematuhi kehendaknya.

2. Kekang dan Kawal Anda

Seseorang yang merasakan anda adalah miliknya akan mengawal anda malah akan menghalang anda.

Dia akan mengehadkan julat pergerakan anda dan anda mesti melakukan segala-galanya mengikut persetujuan mereka.

3. Sentiasa Buat Anda Rasa Bersalah

Dia sering membuat anda berasa bersalah, seolah-olah anda melakukan sesuatu yang salah.

4. Sentiasa Menyalahkan Anda

Baginya anda tidak pernah betul dan ada yang salah.

5. Berpisah Dari Semua Orang Lebih Dekat

Seolah-olah anda hanya boleh bersamanya dan anda dijauhkan daripada orang yang paling rapat dengan anda.

Related posts of "Kalau Suami Berani Main Tangan, Lebih Baik Pergi"

Sifat Wanita Yang Buat Lelaki Benci Walaupun Dia Sangat Cantik

Kecantikan bukan hanya dilihat dari fizikal, kerana yang paling berpengaruh adalah sifat dan perwatakan. Seseorang itu akan bertahan apabila dia mempunyai sifat dan budi pekerti yang baik, secantik mana pun dia, jika dia mempunyai sifat buruk, dia tidak akan disenangi. Inilah antara ciri-ciri wanita yang dibenci lelaki walaupun sangat cantik. 1. Mengatakan Anda Tidak Akan...

Petua untuk Membebaskan Diri Anda daripada Dendam

Perasaan dendam biasanya disebabkan oleh rasa sakit hati yang terpendam yang bertukar menjadi benci. Walaupun kadangkala tidak kelihatan tetapi jika dibiarkan ia akan menjadi penyakit hati dan memberi kesan buruk kepada badan. Jadi tiada cara lain untuk menghilangkan rasa dendam dengan memaafkan dan melepaskan agar hidup kita tidak terbelenggu dalam kehidupan. Inilah cara untuk membebaskan...

5 Petua Menjalin Hubungan Tidak Matang untuk Kekal Bahagia

Setiap orang mempunyai sifat yang berbeza, dan kita tidak boleh mengubah sifat seseorang dengan cepat. Seseorang itu akan dikatakan matang dari segi emosi dan mental bukan mengikut usianya. Kerana semua itu timbul dari proses kehidupan. Lebih-lebih lagi jika anda menjalinkan hubungan dengan seseorang yang lebih muda, juga tidak matang dari segi emosi dan mental, sudah...

Bukan Kerana Usia Anda, Anda Sudah Bersedia Untuk Berkahwin, Tetapi Kerana 5 Perkara Ini

Perkahwinan bukan berdasarkan umur, dan tidak ada usia yang ideal untuk seseorang berkahwin. Kerana kesediaan untuk berkahwin bukan disebabkan oleh usia. Umur yang lebih muda juga boleh memutuskan dia berkahwin. Terdapat beberapa bukti bahawa anda benar-benar bersedia untuk berkahwin, termasuk: 1. Anda boleh membezakan antara cinta dan kegilaan Anda akan rasa cinta sepanjang masa apabila...